Skip to main content
Drift av og med villsauRaseRasestandardVær

Kva er ein villsau?

Av 30. januar 2023januar 20th, 2024Ingen kommentar

Sikkert mange oppfatninger og med fare for å «fyre opp» tar eg sjansen på dette. Det er mange flinke vilsaubønder fra nord til sør, men kva er ein villsau? Rasepreg, drift, foring og beite, driftsform?

Ein ser ofte ved salg at en kaller det for villsau, men med en liten kikk på rasestandard ser at kandidaten ikke er i tråd med den. Sjekker en sine egne hodyr finn en sikkert både pannelugg og kinnskjegg.  (ser du ut vinduet nå?) Fremdeles en villsau? Mulig, men som bruksdyr, ikke avl. Det er viktig for bevaring av rasen at en har god kjennskap til rasestandarden  når en skal omsette handyr. Dette gjelder også hodyr når en skal øke flokken eller sjalte ut eldre dyr eventuell ha livdyr for salg. 

Dersom en har drift med kryssing av raser er det viktig at en ser til en ikke bruker hybrider i avl.

Skal ein følge foreskriften, er det nok ein del som ikke tilfredsstiller til villsaudrift. Det vil også være begrenset geografisk. Kva er rett og galt, kvar går grensene? Er dette praktisert? Neppe. Kan en framleis kalle det en villsau?          Er foreskriften for å bevare lyngheier eller rasen ?

Norsk Villsaulag for alle kan også være greit å lese.

For de som vurderer å starte med uteganger sauehold men usikker på rase, er det ikke sikkert at Villsau er løsningen. Andre raser kan ha mange av de samme kvalitetene som f.eks  – godt morsinstinkt, lette lamminger, god melkeevne, godt utviklet flokkinstinkt, hardførhet, lettbeint og kjapp.

Er Villsau den rette utegangeren for deg ? Det som passer på en gård, er gjerne ikke mulig på en annen gård. Fasit finnes nok ikke. Kjør debatt om en vil.

 

Skriv en kommentar

Close Menu

Siste innlegg